mandag 21. juni 2010

VILJE

Jeg har tenkt litt på hva slags ord jeg mener beskriver bygda (mi), og ordet det blir VILJE. Og det er VILJE av alle slag.

velVILJE
: Etter å ha flytta til kommunen igjen, så syns jeg det er helt fantastisk flott hvor mye velVILJE jeg har blitt møtt med. Jeg opplever at folk bryr seg om, og ikke med. Jeg opplever at folk har troa på deg, at de er glad for at du valgte å flytte til bygda. Og jeg tror nok det ikke bare gjelder for oss som flytter tilbake, jeg opplever at vi tar i mot nye innbyggere med entusiasme og velVILJE.

stå på VILJE
: Seriøst. Du bor ikke oppi her uten en god porsjon stå på VILJE. Det er mye lettere å flytte til et mer sentralt sted, der flere tilbud er tilrettelagt, der du slipper å kjøre unga dine til alle aktiviteter, der du står lenge i taxikø lørdag fordi du er lat - ikke fordi du vil bruke så utrolig lang tid på å gå hjem. Du tar et valg når du flytter på bygda, og etter mi meining er det et valg som krever stå på VILJE.

VILJEstyrke
: Det er ikke alltid supert å bo på bygda. Det er ikke alltid supert å bo i byen heller. Men du synes så godt på bygda når du er nedfor. Og når du er glad. Du er rett og slett mer synlig i samfunnet, og det krever VILJEstyrke. VILJEstyrke er også selvdisiplin. Det er å ta seg sammen og fungere når du kan, og styrke til å be om hjelp når du må. Det er VILJEstyrke som gjør at du jobber beinhardt for å beholde aktivitetene i bygda, ved å stille opp - sjøl om du kanskje heller vil ha fri. "Viljestyrke er litt som den gode gamle matpakka, eller barnetrua, det er noe gammeldags og ukult med det. Men vi trenger viljestyrke, ting kommer ikke av seg selv. Jeg har tro på hardt arbeid, jeg syns vi skal børste støv av det gamle begrepet! Viljestyrken er undervurdert i vår tid." Jeg opplever at VILJEstyrken er tilstede på bygda, det er ikke bare å shoppe tilbud uten videre.

skaperVILJE
: Nå mener jeg ikke at det ikke er skaperVILJE i byen. Langt i fra. Men det er en VILJE som er tilstede også på bygda. Og det er en VILJE som gjør at vi kan fortsette å bo her. Det er en slik VILJE som skaper nye arbeidsplasser, som gjør at andre kanskje kan komme flyttende for å bo i bygda. "Finanskrisa må vi bruke til å dyrke skaperviljen" sier Camilla Andersson, og jeg er så enig! Vi trenger flere Camilla Andersson'er! Både på bygda og i byen...

Jeg kan komme på flere VILJE-ord, men der har du noen av de jeg mener kjennetegner bygda mi. Har du noen VILJE-ord om ditt hjemsted?

1 kommentar:

  1. Et flott innlegg!
    Jeg tror nok lista di passer på min hjembygd også, men nå er det 17 år siden jeg flytta. Litt rart, men nå har jeg snart bodd like lenge utenfor bygda som jeg bodde der, men der er og blir der som er hjemme. Bylivet i Oslo er likssom ikke det samme.

    SvarSlett

Takk for kommentarer - det gjør bloggingen hakket morsommere! :)