mandag 5. oktober 2009

Urtesaft!

Urter er fint og flott og "tenle" - nyttig, er vel det nærmeste jeg kommer å oversette det med. Jeg liker nyttige hageting, og har derfor mye greier i hagen som mamma sier at -"det kan du bruke til ..........". Nå har det seg slik at jeg ikke lager så mye salat at jeg kan bruke alt det her. Ikke drikker jeg 1000-vis av liter med te i løpet av en vinter heller. Så da må jeg finne nye bruksområder - og en av de kommer her!

Når jeg fant oppskriften var det opprinnelig en saft av sitronmelisse. Det var godt det altså, men jeg syns det ble enda bedre med mynte! Lavendel var derimot ingen suksess (men man må da prøve!!)

2 dl urter (tørka eller friske)
2 l vann

Kok opp.

2 kg sukker
40 g sironsyre

rør inn i saften.

La stå i 1-2 dag(er), rør om av og til. Filtrer safta og kok opp. Fyll safta på flasker.

Nå skal det sies at jeg stort sett slumper litt. Jeg tar noen never med urter, fyller kjelen med vann og har nedi både litt sukker og sironsyre før jeg koker opp. Det funker. Jeg smaker den til med sukker slik at jeg får safta akkurat slik jeg vil ha den - det er jo fordelen med å lage ting selv :)

1 kommentar:

  1. Takk for spennende oppskrift. Høres godt ut!
    Vi bruker forresten også ordet "tjenlig" om noe som er nyttig og bra for kroppen :-) Særlig min mormor brukte det. Bra ord!

    SvarSlett

Takk for kommentarer - det gjør bloggingen hakket morsommere! :)